Historia

Vuonna 1901 pankiksi rakennetun Jugend-talon tiloissa toimiva Yo-talo on jo käsite. Jo 60-luvulta alkaen Yo-talon perinteikkäissä puitteissa ovat toimineet sulassa sovussa niin klubit, discot kuin live-musiikkikin. 

Vuonna 1901 valmistuneen talon suunnitteli Pohjoismaiden Yhdyspankille Gustav Nyström. Wienissä opiskelleelle Nyströmille oli ominaista Itävallasta saadut jugend-vaikutteet, jotka näkyvät rakennuksen suunnittelussa ja runsaassa koristelussa. 

Tampereen kaupunki osti kiinteistön vuonna 1938 pankilta. Vuoden kuluttua tästä Kauppakadulla sijaitsi kaupunkivirasto taksoituslautakuntineen. Yhteiskunnallisen Korkeakoulun nimen muuttuessa Tampereen Yliopistoksi, kaupunginhallitus ehdotti rakennuksen käyttöä Ylioppilaskuntien yhteiseksi Ylioppilastaloksi. Ylioppilastalo aloitteli heti omaa ravintolatoimintaansa vuonna 1967. Vuonna 1978 Yo-talon ravintolatoiminta siirtyi Aleksin Ravintoloille. Ylioppilaskunta alkoi jälleen ravintoloitsijaksi vuonna 1991 remontin jälkeen, jolloin ajanmukaistettiin talon keskikerros.  

Vuodesta 1997 aina marraskuun loppuun 2014 toimintaa pyöritti Tampereen Yo-talo Oy. Pääomistajana ja toimitusjohtajana toimi Timo Isomäki. Pienosakkaana oli Tampereen Ylioppilaskunta.

Loppuvuonna 2014 Yo-talo siirtyi Katariina Leinolle ja Petri Lairikolle. Samalla taloa remontoitiin vanhaa kunnioittaen kahdessa kerroksessa, ja sen tekniikkaa uudistettiin nykyaikaisemmalle tasolle. Yo-talolle rakennettiin mm. keittiö, ja tarjolla on nykyisin myös ruokaa. Toinen kerros avattiin remontin jälkeen ensimmäistä kertaa yleisölle. Kesäisin Yo-talon sisäpihalle rakentuu suuri kesäterassi näyttämöineen, jossa voidaan järjestää pienimuotoisia keikkoja tai esityksiä. Yo-talon legendaarinen klubi, konserttiareena ja discot ovat saaneet näin entistä monipuolisemmat ja nykyaikaisemmat puitteet toimia.